Kulturnämnden i Enköping trampar snett

Nu har tydligen diskussionen om Kulturnämnden och Siv Godbergs övertramp senast lagt sig men den borde diskuteras lite till. Saken rörde det faktum att Kulturnämndens arbetsutskott, när de inte gillade den kandidat till bibliotekschef som förvaltningschefen förordade, drog in delegationen och tog själva beslutet över huvudet på förvaltningschefen. Siv Godberg motiverade detta med att "biblioteket är politiskt intressant"...

Så får man bara inte göra som styrelse/nämndledamot och en ordförande borde veta bättre. Förvaltningschefen måste ha ansvaret att anställa sina underchefer för att skapa en ledningsgrupp som han/hon tror på, annars kan det bara bli fel. Vem vill vara chef när styrelsen fattar besluten åt en? Om styrelsen inte har förtroende nog för förvaltningschefens förmåga att leda och rektytera så borde man byta ut chefen, inte ta besluten åt honom/henne.

Siv Godberg är ju känd för att styra sin nämnd och förvaltning med hårda nypor efter eget huvud men detta var ett övertramp som överträffar det mesta. Man kan inte låta bli att undra vad som ligger bakom och det faktum att den nya bibliotekschefen är den tidigare förvaltningschefen är en faktor som är intressant. Kanske är manövern ett sätt att tvinga bort den nuvarande förvaltningschefen och återställa den tidigare ordningen?

Att den tillträdande bibliotekschefen har en mycket nära relation med en tidigare ledande socialdemokrat i kommunen är också besvärande. Detta faktum i sig borde fått Siv Godberg och hennes arbetsutskott att avhålla sig från att köra över förvaltningschefen.

/Tomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback