Bra att Reinfelt kör över Kd i äktenskapsfrågan

Vi var nog många som upplevde att det var fel att miljöpartiet, med sina få mandat i riksdagen tidigare, kunde ha så stort inflytande i viktiga frågor under den socialdemokratiska perioden. Visst är det spelreglerna om man vill hålla ihop en regering, att lyckas balansera de enskilda intressena mot den gemensamma ambitionen att åstadkomma något och att bli omvalda.

När det kommer till viktiga ideologiska frågor där skillnaderna är stor mellan partierna så är det inte sällan omöjligt att hålla samman en "regeringslinje" utan varje parti måste få uttrycka sin ideologi i form av förslag och beslut. Därför var det i frågan om samkönade äktenskap viktigt att kristdemokraterna inte fick blockera en sådan lagändring och Reinfelt, Maud och Jan gör därför helt rätt när de tar frågan till riksdagen  i stället. Där finns det ju en majoritet för en positiv behandling och majoritet för ett ja till att homosexuella skall få gifta sig. Det är förstås det enda alternativet i ett jämställt och medkännande samhälle och det är bra att kristdemokraterna inte längre kan blockera frågan i regeringen.

Det är inte så ofta som en allians väljer att göra så här för det finns ju risken att alliansen spricker om Kd tycker att frågan är så viktig att man lämnar alliansen. En parallell i Enköping är faktiskt Stadshotellsfrågan där man tidigt sade att "det var OK att rösta utanför allianser och partier" och frågan var helt öppen ända fram till fullmäktiges möten. Resultatet är ju känt men samtidigt osäkert - vi vet inte vad som händer. Så lär det inte bli i äktenskapsfrågan (med reservation för hur vigselförättarna kommer att agera).

/Tomas

Tack och lov att det blev Obama - och vilken stämning det blev sen..

Följe en del av valvakan i tisdags och vaknade sedan upp till Obamas seger. Det är lite svårt att förstå systemet med elektorsröster kontra den procentuella andelen röstande men ser man bara till elektorsrösterna så var det en jätteseger med två tredjedelars övervikt fört Obama. En fantastisk kampanj, tydliga budskap levererade på ett förtroendeingivande och visionärt sätt och en genomtänkt sätt att bearbeta väljarna även via internet lade tydligen grunden för segern.

Obamas personlighet och sätt att framföra sitt budskap är nog det viktigaste och segertalet var helt fantastiskt. Jag lyssnade på detta på CNN på morgonen och förmodligen har man sett för många amerikanska filmer men det gick inte att hålla tårarna borta - så inspirerande var talet att man kände att man var med om något alldeles unikt och viktigt för hela klotet.

Det är ju också en aspekt av vår globaliserade värld - att vi kan känna oss så påverkade av en persons ord, i realtid, på en annan plats på jorden.

Det är bara att gratulera Obama, amerikanerna och oss alla till valresultatet. Nu återstår bara resten....

/Tomas

Nu är det nära för Obama

..och jag kommer att följa kvällens val med stor spänning. Vill inte tänka på vad som händer med världen om han inte vinner men det ser ju onekligen lovande ut.  Nu är det bara att hålla tummarna... /Tomas