Måtte det bli Obama - för världsfredens skull

Valet i USA närmar sig ett avgörande och det verkar som att Obama kan vinna valet för demokraterna. Något annat vore en katastrof.

Det tyckte jag för 8 år och fyra år sedan också och George Bush har tyvärr också varit en ren katastrof för USA och världen som helhet. Irakkriget, där USA har gjort kidnappning, tortyr, stöld av naturresurser och krig som intäktskälla för privata företag legitimt för världens diktatorer genom sitt agerande.

Alla  småpåvar och diktatorer som vill göra sig av med oliktänkande kan nu, likt USA i Guantanamo, kalla dessa för terrorister eller "illegal combattants" och kasta dessa i fängelse på obestämt tid utan rättegång. Lite lagom tortyr till husbehov har man också rättfärdigat liksom en total ohörsamhet till FN och andra organ som försöker skapa fred och välstånd.

Usa under Bush har gjort värden till en osäker plats där kortsiktiga vinst- och hämnintressen får styra över långsiktig hållbar utveckling. McCain, som kommer att vara beoende av samma bidragsgivare som Bush kommer att i stora drag fortsätta på den linjen.

Obama å andra sidan ger världen ett nytt hopp om att USA kan återta sin roll som stabilisator och förebild.

Jag kan rekommendera Obamas bok "Audacity of hope", den ger en tydlig bild av Obama som politiker och en intressant insyn i USA´s politiska system.

Let´s hope!

/Tomas

Kommentarer
Postat av: erika

Hur mycket av boken tror du är baserad på Obamas egna åsikter och hur mycket kommer från staben tror du? Inte så att jag inte vill att han skall vinna men det är lite farligt att höja honom till skyarna som person det kanske mer är som medlem/ ledare av ett bra team. Syrran www.livsval.blogg.se

2008-10-30 @ 21:01:23
URL: http://livsval.blogg.se/
Postat av: Tomas

Mitt absoluta intryck är att Obama har skrivit boken i stort sett själv (men förstås med god hjälp av en "editor" som alla författare har). Obama har ju också varit chefredaktör för HArward Law Review och man får anta att det skärpte ett redan stor skrivarintresse.Även om han skulle fått hjälp med delar av boken så är den extremt intressant som vägvisare för en kommande demokratisk period i USA. Den är också ovanligt självkritisk mot USA:s sätt att hantera krig, sina fattiga och rasfrågan bland annat. Dessutom tror lag att han är en utomordentligt bra ledare....Ett gott tips - läs den!/Tomas

2008-10-31 @ 17:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback