Bra att Reinfelt kör över Kd i äktenskapsfrågan

Vi var nog många som upplevde att det var fel att miljöpartiet, med sina få mandat i riksdagen tidigare, kunde ha så stort inflytande i viktiga frågor under den socialdemokratiska perioden. Visst är det spelreglerna om man vill hålla ihop en regering, att lyckas balansera de enskilda intressena mot den gemensamma ambitionen att åstadkomma något och att bli omvalda.

När det kommer till viktiga ideologiska frågor där skillnaderna är stor mellan partierna så är det inte sällan omöjligt att hålla samman en "regeringslinje" utan varje parti måste få uttrycka sin ideologi i form av förslag och beslut. Därför var det i frågan om samkönade äktenskap viktigt att kristdemokraterna inte fick blockera en sådan lagändring och Reinfelt, Maud och Jan gör därför helt rätt när de tar frågan till riksdagen  i stället. Där finns det ju en majoritet för en positiv behandling och majoritet för ett ja till att homosexuella skall få gifta sig. Det är förstås det enda alternativet i ett jämställt och medkännande samhälle och det är bra att kristdemokraterna inte längre kan blockera frågan i regeringen.

Det är inte så ofta som en allians väljer att göra så här för det finns ju risken att alliansen spricker om Kd tycker att frågan är så viktig att man lämnar alliansen. En parallell i Enköping är faktiskt Stadshotellsfrågan där man tidigt sade att "det var OK att rösta utanför allianser och partier" och frågan var helt öppen ända fram till fullmäktiges möten. Resultatet är ju känt men samtidigt osäkert - vi vet inte vad som händer. Så lär det inte bli i äktenskapsfrågan (med reservation för hur vigselförättarna kommer att agera).

/Tomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback