Skolan fortfarande i kris i enköping

Nu skall budgeten för 2009 tas i fullmäktige nästa vecka och Alliansen säger att man satsar på vården och skolan.  I realiteten får skolan en uppräkning på 5,8% vilket inte ens täcker kostnadsökningarna.

Samtidigt säger statistiken på Skolverket att bara 20 av 289 kommuner satsar mindre än Enköping på undervisning i grundskolan och bara 77 kommuner har sämre resultat i 9:an än Enköping. (Vi var 10:e sämst förra året)

Som i grunden borgerlig blir jag heligt förbannad över hur alliansen kan missköta skolan på detta sätt. Tyvärr tror jag att ett av problemen är att ansvariga politiker inte fattar hur illa det är ställt. För att lägga lök på laxen så är det dessutom så att politikerna bara följer upp läskunskapen i 3:an och betygen i 9:an, däremellan har man ingen koll och tycker heller inte att man behöver det. Undra på att det går åt pipsvängen då...

Det är dags för ett folkuppror kring skolan i Enköping för så här får det bara inte fortsätta.

/Tomas

Kommentarer
Postat av: Anonym

Alltid intressant att läsa din inlägg. Ditt engagemang och Fokus Enköping skulle defenetivt behövas i fullmäktige. Nu verkar det vara utförsäljning till vilket pris som helst och inte kvalité tex i skolorna. Men jag har förstått att det är Anna Wiklund och hennes parti som styr mycket i kommunen. Hennes allierade spelar i bakgrunden. Ha en bra sommar.

2008-06-15 @ 14:51:33
Postat av: Johan Örjes

Uppräkningen för Nämnden för förskola och grundskola täcker, enligt min bedömning, mer än kostnadsökningarna för 2009. Den enda nämnd som får en större utökning av budgeten (i procent) är vård- och omsorgsnämnden.Enligt det som jag bedömer som det enskilt bästa måttet på hur skolan lyckas med sitt kunskapsuppdrag, andelen elever som får betyg i alla ämnen, så ligger vi enligt den senaste statistiken något under mitten. Jag är inte nöjd med det, men det är en kraftig förbättring jämfört med året innan.Sedan tror jag det är uppenbart för alla som följer skolan i Enköping att uppföljningen av skolans resultat är betydligt bättre och mer strukturerad än den var på den tiden som du Tomas satt i kommunens politiska ledning.

Johan Örjes (c)

ordförande i Nämnden för förskola och grundskola

Postat av: Tomas Rådkvist

Johan, det vore intressant att få ta del av ditt sätt att räkna när du säger att uppräkningen räcker, den "bedömning" du gör känns inte särskilt seriös när man läser budgethandlingens omvärldsanalys och när man pratat med skolpersonal. Bara begreppet "uppräkning" du använder tolkar jag som att skolan får en viss kostnadstäckningn men absolut inga medel till den välbehövliga kvalitetsökningen. Undra på att rektorer och annan personal går i väggen när de försöker uppfylla omöjliga budgetkrav.Att sedan ha som mål att eleverna "skall ha betyg i alla ämnen" är som att ha som mål att bilen inte skall få körförbud på besiktningen (men tycka att det är Ok med en massa anmärkningar och göra ombesiktning). Har du ingen ambition att Enköpings skolor skall vara bra, till och med bland de bästa i landet?Sen när det gäller uppföljningen så är det ju så illa att den politiska uppföljningen enligt skolchefen inskränker sig till läskunskapen i 3:an, resultaten i nationella proven i 5:an (sv, eng, ma) och betygen i 9:an. Politikerna har ingen koll på hur det går trots att det finns ett system framtaget för att mäta detta (BoB), ett system som du inte vågar använda för att det inte är perfekt??! Kom igen Johan, bättre kan du!/Tomas

2008-06-21 @ 20:30:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback