Behåll VA-verket i kommunens regi

Det pågår en diskussion om huruvida VA-verket skall drivas i privat regi eller ej eftersom det finns en sk utmaning från en privat entreprenör att kunna driva verket billigare.

I de flesta fall är jag för att driva kommunala verksamheter i privat regi. Det kan gälla snöröjning, skolkök och andra kök, gatuunderhåll, transporter och även skolor förstås. Dels för att  kvalitén i de allra flesta fall blir bättre i privat regi eftersom moroten att göra kunden öjd är så mycket starkare än i offentlig verksamhet men också för att det blir många fler typer av verksamhet att välja på. Kunskapsskolan har exempelvis medfört en generell uppryckning av kommunens grundskolor när konkurrensen blev tydlig.

Däremot är jag helt emot att sätta delar av kommunens infrastruktur i händerna på ett privat företag som får en monopolsituation i Enköping. Monopol är alltid av ondo, även när komunen har monopol men det är bättre än ett privat monopol. Kommunen måste äga och driva sitt vatten- och avloppsnät så att vi som skattebetalare kan få insyn i verksamheten och kunna styra den politiskt.

/Tomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback