Framtidsplanerna för Enköpings tätort

EP redovisade idag en del av de synpunkter som kommit in under samrådstiden för den "Fördjupade ööversiktsplanen för Enköpings tätort". Flera av synpunkterna var inlämnade av Fokus Enköping och det är några av synpunkterna som känns särskilt viktigt att politikerna beaktar.

En är att förslaget inte innehåller några riktlinjer för hur byggnationen i centrum skall se ut. Detta har efterlysts i fullmäktige under många år men partierna har enligt uppgift inte lyckats ena sig kring detta. Det sakas alltså riktlinjer för hur höga husen kan vara, färgval, utformning etc. Det är nog inte en för djärv gissning att framförallt centerpartiet inte velat ha någon som helst styrning, Folke Haegermark (c) släppte ju byggandet fritt i staden för några år sedan och centern tycks behandla kulturmiljöerna i staden som om det gällde ekonomibyggnader i industrin eller lantbruket - bara det är billigt och håller regnet ute så får det se ut hur som helst. Den enda tydliga personen i alliansen som talar för kulturmiljöerna är ju Siv Godberg (m) men hon väl som vanligt resten av partiet mot sig.

En annan svag del i planen är viljan att bebygga söderut längs båda sidor av ån och dessutom bygga en broförbindelse mellan Haga och Bredsand. Låt i stället grönområden växla av mellan stad och nybyggnationen och låt Nynäs finnas kvar med hästsportcentrum så kommer känslan av att bo i stan men ändå på landet finnas kvar. Och för allt i världen, skärma inte av infartsleden vattenvägen till Enköping med en bro som förfular, försvårar och skapar extra trafik genom Bredsandsområdet.

Sist men inte minst är det bra att förslaget pekar ut en ny plats för värmeverket utanför staden men fegt att man inte säger rakt ut att det föreslagna avfallseldningsverket inte bör byggas mitt i stan. Mer kurage och mindre politisk prestige hade varit bra.

Slutligen är det mycket i förslaget som är riktigt bra och det känns verkligen som ambitionen har varit att ta ett helhetsgrepp på Enköpings framtid, det är bara lite kvar för att nå ända fram på ett bra sätt.

/Tomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback