Ett slag förlorat men inte kriget...?

I tisdags beslutade så fullmäktige med rösterna 32 mot 19 att Stadshotellet skall få rivas. Eller för att vara korrekt - man beslutade att en ny detaljplan som tillåter rivning skall få tas fram.

Jag bevakade debatten på nätet i direktsändning och det var en intensiv och stundtals rörig debatt. Stadhotellsbevararna kämpade bra men lyckades inte svänga majoriteten. De som hade ändrat sig sedan omröstningen 2004 ( och de som tillkommit) hävdar i stor utsträckning att det är stämningshotet som avgjort. PEAB har ju hoat att stämma kommunen om man inte får riva.

Jag lyssnade på SKL's chefsjurist veckan före fullmäktige och enligt honom finns det inget som säger att PEAB skule vinna en sådan stämning. Det är lika troligt att kommunen vinner och i alla händelser är de belopp som nämnts orealistiska. De fullmäktigeledamöter som skrämts till att ändra sig har alltså gjort det grundat på ett hot med mycket liten substans, ett hot enligt min mening snarare borde få fullmäktigeledamöterna att säga: Stopp - vi har en demokratisk process som vi inte låter påverkas av hot från byggföretag i monopolställning.

Till råga på eländet i tisdags så röstade fullmäktiges "rivningsledamöter" ner ett kompromissförslag från Rolf Jönsson (s) om att PEAB skulle åläggas att bevara hotellets fasad intakt åtminstone. Mpnga fullmäktigeledamöter, även från centern, har hävdat att fasaden är det viktiga för miljön vid torget men nu röstade man ner ett sådant förslag?

Jag tror inte att man riktigt visste vad man gjorde tyvärr. I stridens hetta var det viktigare att hålla partilinjen än att tänka på vad man faktiskt röstade om. JAg har sett det tidigare i fullmäktige och det är en demokratisk brist som lätt kan åtgärdas genom att man ajounerar sig före ett beslut och tänker igenom alternativen. Nu får partipiskan ersätta det sunda förnuftet och det vinner ingen på, särskilt inte Enköpingsborna.

Hotellfrågan går nu vidare, ett förslag skall tas fram och vissa säger att det kommer att ta ett helt år innan det finns framme. Jag misstänker att PEAB tillsammans med centerpartiet och byggnadsnämnden kommer att se till att det går avsevärt fortare - rent av i rekordfart. Vi får väl se, men under tiden får kampen för ett bevarande gå vidare och RIS-gruppens arbete är bara att applådera och understödja.

/Tomas

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback